كاۋاپلىق پولۇ

kawapliq polu

xuruchi
gürüch 25 kilogram, piyaz ikki yérim kilogram, qoy yaki kala göshi yette yérim kilogram, zerchiwe bir chimdim, sewze 15 kilogram, tuz muwapiq, yagh besh kilogram, soqqan zire muwapiq, soqqan laza muwapiq.

étish usuli
1. sewzini inchike qelemche qilip, gösh, piyaz yalpaqlap toghrilidu. 
gürüchni pakiz tazilap issiq sugha tuz quyup, 4-3 qétim yuyup, ilman sugha chilap qoyulidu. 
2. yaghni daghlap, piyazni sélip qorup, üstidin sewzini sélip 3-2 minut qorughandin kéyin qazangha tuz, su quyup qaynitip
pishqandin kéyin otni peseytip, qazanning qaynishini toxtitip, gürüch tekshi sélip, qazanni tekshi qaynitip, gürüchni yaxshi pishurulidu. qazanning süyi tügigende ash 30-20 minut demlinidu. 
3. qazangha yagh quyup 8-7 derije qizitip, kraxmalgha arilashturulghan göshni sélip yaghdin ötküzüp, uningdin kéyin yene yaghni qizitip, yaghdin ötküzüp teyyarlanghan göshni tuz sélip qorup, élish waqtida azraq zire sépip, ikki örüpla bir qachigha élinidu. 
4. dem yégen ashni ayrim texsilerge usup, üstige azraqtin kawap qondurup
achiqsimu yaki chong légenlerge usup yaghda pishurulghan gösh kumilichini qondurup
achiqsimu bolidu. bu kumilach polu dep atilidu. 
uning bashqa usulliri kawapliq polugha oxshaydu.


خۇرۇچى
گۈرۈچ 25 كىلوگرام، پىياز ئىككى يېرىم كىلوگرام، قوي ياكى كالا گۆشى يەتتە يېرىم كىلوگرام، زەرچىۋە بىر چىمدىم، سەۋزە 15 كىلوگرام، تۇز مۇۋاپىق، ياغ بەش كىلوگرام، سوققان زىرە مۇۋاپىق، سوققان لازا مۇۋاپىق.

ئېتىش ئۇسۇلى
1. سەۋزىنى ئىنچىكە قەلەمچە قىلىپ، گۆش، پىياز يالپاقلاپ توغرىلىدۇ. 
گۈرۈچنى پاكىز تازىلاپ ئىسسىق سۇغا تۇز قۇيۇپ، 4-3 قېتىم يۇيۇپ، ئىلمان سۇغا چىلاپ قويۇلىدۇ. 
2. ياغنى داغلاپ، پىيازنى سېلىپ قورۇپ، ئۈستىدىن سەۋزىنى سېلىپ 3-2 مىنۇت قورۇغاندىن كېيىن قازانغا تۇز، سۇ قۇيۇپ قاينىتىپ
پىشقاندىن كېيىن ئوتنى پەسەيتىپ، قازاننىڭ قاينىشىنى توختىتىپ، گۈرۈچ تەكشى سېلىپ، قازاننى تەكشى قاينىتىپ، گۈرۈچنى ياخشى پىشۇرۇلىدۇ. قازاننىڭ سۈيى تۈگىگەندە ئاش 30-20 مىنۇت دەملىنىدۇ. 
3. قازانغا ياغ قۇيۇپ 8-7 دەرىجە قىزىتىپ، كراخمالغا ئارىلاشتۇرۇلغان گۆشنى سېلىپ ياغدىن ئۆتكۈزۈپ، ئۇنىڭدىن كېيىن يەنە ياغنى قىزىتىپ، ياغدىن ئۆتكۈزۈپ تەييارلانغان گۆشنى تۇز سېلىپ قورۇپ، ئېلىش ۋاقتىدا ئازراق زىرە سېپىپ، ئىككى ئۆرۈپلا بىر قاچىغا ئېلىنىدۇ. 
4. دەم يېگەن ئاشنى ئايرىم تەخسىلەرگە ئۇسۇپ، ئۈستىگە ئازراقتىن كاۋاپ قوندۇرۇپ
ئاچىقسىمۇ ياكى چوڭ لېگەنلەرگە ئۇسۇپ ياغدا پىشۇرۇلغان گۆش كۇمىلىچىنى قوندۇرۇپ
ئاچىقسىمۇ بولىدۇ. بۇ كۇمىلاچ پولۇ دەپ ئاتىلىدۇ. 
ئۇنىڭ باشقا ئۇسۇللىرى كاۋاپلىق پولۇغا ئوخشايدۇ.

0 comments: